Jugoslavija kršila Londonski memorandum / Jugoslavia ha violato il Memorandum di Londra

kladivceSodba iz leta 2011 Vrhovnega sodišča Republike Slovenije je ugotovila, da je Jugoslavija kršila Londonski Memorandum, s tem da je od leta 1972 naprej dovolila nacionalizacijo premoženja na območju STO.

Nella sentenza della Corte suprema della Repubblica di Slovenia fatta nel 2011, si è constatato che la Jugoslavia ha violato il Memorandum di Londra, quando ha permesso dal 1972 di nazionalizzare i beni nel territorio del TLT.

Poudarja še, da je bila z Londonskim memorandumom in prilogami z dne 5. 10. 1954 določena prepoved odvzemanja premoženja osebam iz ozemlja bivše cone B Svobodnega tržaškega ozemlja, torej tudi nacionalizacija. Po 27. členu Dunajske konvencije je država dolžna določbe ratificirane in objavljene mednarodne pogodbe vnesti v domač pravni red in te veljajo nad domačimi zakoni. Jugoslavija je to spoštovala le do 8. 10. 1972, ko je črtala 6. točko uredbe iz leta 1954, ki je prepovedovala izvajanje ZNZGP na ozemlju bivše cone B Svobodnega tržaškega ozemlja. Ker je bilo izvajanje ZNZGP kljub temu na tem območju prepovedano tudi na dan 8. 10. 1972, do izgube lastnine J. P. ni prišlo. Lastnino je podedoval tožnik, ki je zato lastnik.

Advertisements

Oznake: , , , , , , , , ,

2 responses to “Jugoslavija kršila Londonski memorandum / Jugoslavia ha violato il Memorandum di Londra”

  1. Peter says :

    E Slovenia e Croazia hanno violato il Memorandum quando hanno innalzato i loro cartelli di Stato sulla linea di demarcazione, sulla Dragonija in Zona B e sul mare

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: